Yangın, can ve mal kaybına neden olan büyük bir felakettir. Yangının yayılma hızı düşünüldüğünde, ilk müdahalenin en kısa sürede yapılması önemlidir.
Yangın Alarm Sistemleri esas olarak aynı prensipte çalışır.
Bir dedektör duman veya ısı algılarsa veya alarm butonuna basılırsa, binadaki diğer kişileri uyarmak ve tahliye edilmelerini sağlamak için alarm sirenleri çalışır. Sistem ayrıca, itfaiyeyi merkezi bir istasyon aracılığıyla uyaracak uzaktan sinyalizasyon izleme ekipmanını da içerebilir.
Yangın Alarm Sistemleri dört kategoriye ayrılabilir. Bunlar;
• Konvansiyonel
• Analog Adreslenebilir
• Adreslenebilir
• Kablosuz sistemlerKonvansiyonel Yangın Alarm Sistemi
Konvansiyonel bir yangın alarm sisteminde, Yangın Alarm Kontrol Paneline bir dizi çağrı noktası ve dedektör bağlanır.
Panelde bir dizi ‘’Bölge Lambası’’ yer alır. Bölgelere sahip olmanın nedeni, bir yangının meydana geldiği yer hakkında kaba bir fikir vermektir. Bu, itfaiye ve bina yönetimi için önemlidir. Bir yangının nerede başladığını bilmenin doğruluğu, kontrol panelinin sahip olduğu bölge sayısı ve bina içinde bağlı olan devre sayısı ile kontrol edilir. Kontrol Paneli, siren veya başka sesli cihazlar içeren, minimum iki siren devresine bağlıdır. Her bir devre ise izleme için kullanılan bir hat cihazına sahiptir.
Burada amaç yangının hangi hatta bağlı olduğunun alarmının alınması ve yangının oluştuğu hattı tesbit etmektir.
Adreslenebilir bir alarm sisteminin, yangın tespit prensibi, alarmı hangi dedektör veya çağrı noktasının başlattığını tam olarak belirleyebilmesi haricinde, Konvansiyonel Sisteme benzer. Algılama devresi bir döngü olarak bağlanır ve her bir döngüye en fazla 250 cihaz bağlanabilir. Dedektörler temelde yerleşik bir adrese sahip Konvansiyonel Detektörlerdir. Her dedektördeki adres ayarlanır ve Kontrol Paneli, söz konusu dedektör çalıştırıldığında gerekli bilgileri görüntüleyecek şekilde programlanır. Sirenler, en az iki siren devresinde tam olarak bir Konvansiyonel Sistem olarak kablolanmıştır.
Analog Adresli Yangın Alarm Sistemleri genellikle Akıllı Yangın Alarm Sistemleri olarak bilinir. Kullandıkları protokol türüne göre belirlenen birkaç farklı Analog Sistem tipi bulunmaktadır. Gerçek bir Akıllı Analog Sistem ile her bir dedektör, çevreyi değerlendiren kendi bilgisayarını etkin bir şekilde kullanır ve bir yangın, arıza veya dedektör kafasının temizlenme ihtiyacı olup olmadığını Kontrol Paneli'ne iletir.Analog Adresli Sistemler Geleneksel veya Adreslenebilir Sistemlerden çok daha fazla birim içerir. Temel amaçları, yanlış alarmların oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktır. Analog Adreslenebilir Sistem ile duman dedektörleri, çağrı noktaları, ısı dedektörleri ve diğer arabirim cihazları gibi en çok 250 giriş cihazı her bir algılama döngüsüne bağlanabilir. 250 Giriş Cihazına ek olarak, Loop Sirenler, Röle Modülleri ve Siren Modülleri gibi birçok Çıkış Cihazı bağlanabilir.
Analog Sistemler 2, 4 ve 8 döngü versiyonlarında mevcuttur, bu da büyük tesislerin tek bir panelden izlenebildiği anlamına gelir. İzolatör birimleri Adreslenebilir Sistemler için açıklandığı gibi detektör bölümleri arasında bağlanmalıdır. İletişim Monitörleri ve diğer arabirim cihazları her bir algılama döngüsüne bağlanabilir.
Kablosuz yangın alarm sistemleri tüm uygulamalar için geleneksel kablolu yangın alarm sistemlerine etkili bir alternatiftir. Sensörler ve cihazlarla (duman dedektörleri, çağrı noktaları vb.) Kontrol cihazları arasında bağlantı kurmak için güvenli ve lisanssız radyo iletişimi kullanırlar. Kablosuz Yangın Alarm Sistemi, birçok fayda sağlayan ve kabloya ihtiyaç duymadan tam bir analog adresli yangın algılama sistemi olan bir konsepttir.